Hoe snel kan ik mijn auto thuis opladen?

De snelheid waarmee je je auto kunt opladen, is afhankelijk van je meterkast, je laadpaal en je auto. Ieder onderdeel heeft een maximaal laadvermogen, uitgedrukt in kilowatt (kW).

1. Het maximale laadvermogen van je aansluiting

Tijdens het laden houden we rekening met de capaciteit van je stroomaansluiting. De meeste Nederlandse huishoudens beschikken over een 3-fasen aansluiting (zoals 3x25A of 3x25A), geschikt voor 11kW aan laadvermogen. Er bestaan ook 1-fase aansluitingen waarmee het laden beperkt is tot maximaal 7,4kW. Welk type aansluiting je hebt, vind je terug op de jaarafrekening van je energieleverancier of kun je opvragen bij je netbeheerder.

2. Het maximale laadvermogen van je laadpaal

Onze laadpalen kunnen met een snelheid van 11kW of 22kW laden. Dit is voldoende vermogen om elke elektrische auto zo snel mogelijk op te kunnen laden.

3. Het maximale laadvermogen van je auto

De meeste elektrische auto’s die recent op de markt zijn gekomen, kunnen laden met 3-fasen tot 11kW. Het volledige vermogen van een laadpaal van 22kW zal in veel gevallen niet worden gebruikt. Sommige oudere types elektrische auto’s laden op 1-fase, wat betekent dat je met maximaal 3,7kW of 7,4kW kunt opladen.

Voorbeeld

Als je elektrische auto een accu van 60kWh heeft, dan duurt het met een vermogen van 3,7kW (1-fase aansluiting) 60/3,7=16,2 uur om je accu volledig op te laden. Met een vermogen van 11kW (3-fasen aansluiting) duurt het 60/11=5,5 uur om je accu volledig op te laden.

Wil je je auto met maximale snelheid opladen? Dan moeten je auto, laadpaal en meterkast hier geschikt voor zijn. Onze laadpalen beschikken over het maximale laadvermogen. Wanneer je aansluiting nog niet geschikt is, kun je deze laten verzwaren. Verzwaring kun je regelen via je netbeheerder; de kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.