Hoe werkt slim laden met een dubbeltarief?


Met een energiecontract met dubbeltarief kun je slim laden. We laden dan op de goedkope uren, zodat je met slim laden de piekmomenten op het energienet vermijdt.


Waarom laden we zoveel mogelijk tijdens de goedkope uren?

Elektrische auto’s worden normaal gesproken direct geladen zodra je ze op de laadpaal aansluit, vaak rond etenstijd. Dat is het moment waarop huishoudens al veel stroom van het net vragen. Tijdens deze piekmomenten moeten kolen- en gascentrales extra draaien om aan de hoge vraag te voldoen.

Met slim laden voorkomen we deze (duurdere) piekuren. We laden je elektrische auto op momenten dat de stroomprijs laag is en het net minder belast wordt.


Hoe werkt dit?

Wanneer je een slimme laadsessie start, lezen we je batterijniveau uit of vragen we je om dit handmatig in te vullen. Vervolgens halen we je gewenste laadniveau en vertrektijd op uit het weekschema. Op basis van je huidige batterijniveau en gewenste batterijniveau weten we hoeveel we moeten laden. Dit verdelen we zoveel mogelijk over de groene uren.

Tijdens de laadsessie zorgen we er eerst voor dat je batterij minimaal 15% vol zit, zodat je altijd een flinke rit kunt maken. Daarna starten we het slimme laden. Bij een laadtijd van 3,5 uur laden we bijvoorbeeld op een woensdagnacht tussen 2:30 en 6:00. Op deze manier laad je slim, vermijd je piekmomenten, en draag je bij aan een duurzamer energienetwerk.