Wat is verzwaren?

Om je auto thuis sneller te kunnen laden, kan het verstandig zijn om een verzwaring te laten uitvoeren. Verzwaren betekent dat je netbeheerder de capaciteit van je elektriciteitsaansluiting vergroot.

Je krijgt stroom binnen via een netaansluiting. Woningen in Nederland hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  • Je hebt een 1-fase of 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er 1 of 3 kabels met stroom op jouw meter zijn aangesloten.
  • Binnen een 1- of 3-fasen aansluiting heb je verschillende sterktes, uitgedrukt in ampères (A). Dit is vaak 25 of 35 ampère per fase.

De capaciteit van een 3-fasen aansluiting is drie keer zo groot als een 1-fase aansluiting. Daarmee kun je je auto dus ongeveer 3 keer zo snel opladen. Met een 1x25 aansluiting laad je namelijk zo’n 3,7kW; met een 3x25 aansluiting is dat zo’n 11kW. 

Het vermogen van de laadpaal en auto

Of je je auto met maximale snelheid kunt laden, hangt niet alleen af van de aansluiting in je meterkast. Ook de laadpaal en de auto moeten hier geschikt voor zijn. De laadpalen van Groendus kunnen met een maximaal vermogen van 22kW laden. Dat is meer dan genoeg om je auto snel te kunnen laden.

De meeste elektrische auto’s kunnen met 3-fasen laden. Sommige oudere types elektrische auto’s laden op 1-fase, wat betekent dat je met 3,7-7,4kW kunt opladen.