Is het voor mij verstandig om te verzwaren?

Het kan verstandig zijn om te verzwaren als je een 1-fase aansluiting hebt en je auto met 3-fasen kan laden. Verzwaren is niet kosteloos, dus het is belangrijk om te bepalen of verzwaren voor jou wenselijk is. Je kunt hierbij rekening houden met:

  • De capaciteit van de accu
  • Jouw gemiddelde reisafstand
  • Toekomstige elektrische auto’s

Accucapaciteit
Als de accu van jouw auto een grote capaciteit heeft, kan het langer duren om deze volledig vol te laden. Om te berekenen hoe lang het duurt om de accu vol te laden, deel je de capaciteit van de accu door het vermogen van jouw aansluiting. Zie hieronder als voorbeeld hoelang het duurt om een lege accu van 55 kWh vol te laden:

  • 1-fase: 55 kWh / 3,7kW ≈ 15 uur
  • 3-fasen: 55 kWh / 11kW = 5 uur

Met een accucapaciteit van 55 kWh kan het dus verstandig zijn om de aansluiting te laten verzwaren. Heb je geen volledig elektrische auto, maar een hybride model? Dan heeft de accu een capaciteit tussen de 12 en 18 kWh. Met een 1-fase aansluiting duurt het zo’n 3-5 uur om deze accu vol te laden. In dat geval is verzwaring misschien niet nodig.

Reisafstand

Heb je een auto met een grote accu, maar ben je van plan om de auto alleen voor korte ritjes te gebruiken? Dan zal de accu niet snel leeg zijn en heb je 's nachts voldoende tijd om de auto vol te laden. In dat geval is verzwaren niet noodzakelijk.

Toekomstige auto’s

Heeft je huidige auto geen grote accu, maar stap je in de toekomst over op een groter model? Dan kan het voordelig zijn om nu wel te verzwaren.