Ik heb een warmtepomp, hoe werkt deze in combinatie met mijn laadpunt?

Ga je elektrisch rijden en heb je een warmtepomp, of ben je van plan er een te laten plaatsen? Zowel de laadpaal als warmtepomp zijn apparaten die veel stroom verbruiken. Je kunt een warmtepomp en elektrische auto naast elkaar gebruiken. Let wel op bij (extreem) lage temperaturen. Wanneer het erg koud is, kan een bijverwarming van een warmtepomp zorgen voor een plotselinge, hoge piek in het verbruik. Sommige warmtepompen beschikken over Load Balancing. Hiermee wordt rekening gehouden met het beschikbare vermogen. Als de warmtepomp niet over Load Balancing beschikt, kan de piek die de bijverwarming veroorzaakt, in combinatie met andere apparaten die veel stroom vragen, zorgen voor stroomuitval. 

Het laadpunt dat we komen installeren verbinden we met je slimme meter. Het laadvermogen van de auto wordt op deze manier bijgestuurd als andere apparaten in huis veel stroom verbruiken. De bijverwarming kan echter pieken veroorzaken waar de slimme meter, en daarmee het laadpunt, niet snel genoeg op kunnen reageren.

Laat je voor installatie van de laadpaal daarom goed adviseren door de installateur van de warmtepomp. Is de warmtepomp bijvoorbeeld in staat om het vermogen bij te regelen op basis van het verbruik in huis (Load Balancing)? Controleer daarnaast wat het piekvermogen van de warmtepomp is. Als de warmtepomp geen rekening houdt met het verbruik in huis en, met de bijverwarming, hoge pieken in het verbruik kan veroorzaken, kan het verstandig zijn om om voorafgaand aan de installatie van je laadpaal de netaansluiting te laten verzwaren.